keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Surua yhtäkkiä ja surua jatkuvasti

Japanin yllätti kymmenmetrinen hyökyaalto perjantaina 11.3. - aamupäivällä - Suomen aikaan - tuhot lasketaan satoina, ehkä tuhansina kuolleina [noussee pahimmillaan kymmeniin tuhansiin] ja satoina miljardeina dollareina (arvio suomalaiselta meteorologilta/seismologilta YLE:n uutislähetyksessä.

Jokainen tsunamissa kuollut on yksilö ja yksilön takana on syvää surua lähipiirissä sekä myötätuntoa etäämpänä. Joka päivä maailmassa kuolee noin 4300 lasta likaisen veden bakteerien ja viruksien aiheuttamiin komplikaatioihin ja sairauksiin - täälläkin jokainen kuollut on yksilö, jonka takana on lähipiirissä surua - mutta missä on kaukaisempien myötätunto? Miksi mediaa ei kiinnosta joka vuosi näin kuolevat noin 1,6 miljoonaa lasta?

On huomattavaa, että likainen käyttövesi kehitysmaissa on hyvin usein ihmisen itsensä aikaansaamaa - eli vaikutamme ihmisinä vähintäänkin epäsuorasti lasten joka päiväiseen kuolemaan. Tsunami on täysin ihmisestä riippumaton luonnontapahtuma, jolle me ihmiset emme mahda mitään - voimme vain ottaa sen vastaan ja korkeintaan koettaa varautua siihen.


Vedenpuhdistaminen on taloudellinen operaatio,

mutta siihen ei riitä rahaa - ei kehitysmaista itsestään, eikä kehitysapuna kehittyneistä maista. Japanissa taas tsunamin tuhot saavat aikaan massiiviset korjaus- ja jälleenrakennusoperaatiot, joihin rikkaassa Japanissa riittää rahaa - ja alkavat tuhojen korjausoperaatiot todellisuudessa piristävät Japanin taloutta ja tuovat työtä, toimeliaisuutta ja ennen kaikkea yhteenkuuluvuutta surussa ja onnettomuuden jälkimainingeissa.

Kehitysmaissa likaisen veden jälkitapahtumat toistuvat toistumistaan - joka päivä, joka viikko ja turhaan - lähinnä ihmisen omista toimenpiteistä johtuen - joka kuukausi kuolee viattomia lapsia noin 130.000 --- 260.000 kahdessa kuukaudessa - pahimmassa lähihistorian tsunamissa Indonesian alueella menetti henkensä noin 200.000 ihmistä...

Jokainen kuollut on surun ja pohjattoman ikävän kohde - menetys yksilön osalta on aina ainutkertainen - jokainen kuollut on muistutus nopeasti ja yllättäen päättyvästä elämästä - syvin osannottoni niin Japanin tsunami- kuin joka päivä kuolleiden lapsien johdosta.

Ilkka Luoma

1 kommentti:

  1. Haluasin korostaa alustuksesta tuota ihmisvaikutetta - likainen vesi tappaessaan lapsia, on ihmisvaikutteen tulos - tsunami ei. Tosin tsunamin ja maanjäristyksen seurannaisena tapahtunut fissioydinvoimalan jäähdytysjärjestelmäongelma on pitkälti ihmisperäinen, jopa välinpitämättömyyttä:

    - näimme STUK:in pääjohtajan Laaksosen vuodatuksen televisiossa ... ja mikä 'korneinta' - edellisenä päivänä Espoon Hanasaaressa oli päätöstilaisuus SAFIR2010 tapahtumalle, jossa mm. lehdistölle esiteltiin huomattavaa turvallisuusvalvontakonseptia, joka voisi olla merkittävä vientituote suomalaiselle huippuosaamiselle! Heti perään saatiin Japanista elävä esimerkki, ja vain vuorokauden kuluttua ---

    SAFIR lehdistömateriaali:
    http://www.vtt.fi/news/2011/03102011_Kansallinen_ydinturvallisuusohjelma...

    VTT:
    http://virtual.vtt.fi/virtual/safir2010/

    Kuvasarjan lehdistötilaisuudesta saatte vähän myöhemmin, kun olen purkanut kuvat kameralta ...

    VastaaPoista